Manastirea Humor

839
mănăstirea humor

Căutând un loc unic din România, am dat de Mănăstirea Humor care m-a fascinat de prima dată când am văzut o poză cu ea. Stilul vechi și arhitectura deosebită fac din mănăstire una dintre cele mai frumoase de pe ținutul Moldovei. Dacă e să-ți dorești a vizita mănăstirile și bisericile cu care se mândrește partea respectivă a țării, nu trebuie să omiți această mănăstire.

Mănăstirea Humor – Mănăstirea veche și nouă

Primul lucru despre care ar trebui să vorbesc în deschiderea discuții despre actuala Mănăstirea Humor, este vechea mănăstire. Construirea ei zace încă din vremea lui Alexandru cel Bun, dar destinul acestei mănăstiri a fost unul tragic. Aceasta era descrisă de cei care au reușit să o vadă drept o frumoasă așezare ascunsă între codri și construită lângă un mic râu. Frumosul peisaj și construcția unică nu au reușit însă să o facă destul de interesantă pentru cei ai locului. Aceasta a început să devină o ruină, o veche fantomă a ceea ce a fost înainte. În anul 1527 aceasta este jefuită și distrusă. A rămas astăzi acolo doar un zid ce se încăpățânează a rămâne în picioare după atâta timp. Astfel, această mănăstire se naște în 1415 și este ucisă, distrusă în 1527.

Actuala mănăstire se află la aproximativ 300 m de mănăstirea veche. Aceasta a fost construită trei ani mai târziu, în 1530, pe 15 august. Cel ce a decis construirea ei a fost Toader Bubulog. Acesta a reușit să construiască cu voia lui Petru Rareș. Soția sa ia fost principalul ajutor, Anastasia. La construirea ei a contribuit un număr de patru meșteri zugravi, printre care se spune că ar fi fost Toma din Suceava. Acesta era un vestit maestru care avea un mod propriu de a lucra.

Satul construit în jurul mănăstirii i-a dat numele de Mănăstirea Humor. Cei ce ajung aici nu pot să nu observe frumosul turn care a fost construit mai târziu. Desenele șterse de pe mănăstire te poartă în trecut și arată rezistența lor în timp și credința istorică.

DISTRIBUIȚI