Mănăstirea Corbii de Piatră – unică în România

1611
Mănăstirea Corbii de Piatră

Undeva în județul Argeș se află o mănăstire care a fost construită într-un imens bloc stâncos. Frumoasa mănăstire reușește să ofere imaginea unui lăcaș de cult integrat perfect în natură. Mănăstirea este cunoscută drept „Mănăstirea Corbii de Piatră” un nume reprezentativ, din punctul meu de vedere. Unică în țară prin cele două altare care i-au fost construite, oferă imagini vechi de secole. Singura problemă este umiditatea care transformă aceste imagini într-un puzzle uriaș cu multe piese lipsă.

Mănăstirea Corbii de Piatră – Istorie și localizare

Situată în comuna Corbi din județul Argeș, Mănăstirea Corbii din Piatră a fost prima dată menționată în 1512. Nu trebuie să uităm că prima atestare nu semnifică și prima zi de existență. Chiar dacă a fost atestată documentar în 23 iunie 1512, este posibil să fie mult mai veche. Aceasta în acel an primește hramul: „Adormirea Maicii Domnului”. Cu atâta timp de existență, nu ar fi greșit să spunem despre aceasta că este una dintre cele mai vechi din România. Fiind una dintre cele mai vechi, este de la sine înțeles că și picturile din această biserică sunt extrem de vechi. Cu toate acestea, umiditatea din interior a distrus această artă în proporție de 80%.

Unicitatea mănăstirii nu este dată doar de aceste picturi sau de locul unde a fost construită. Mănăstirea Corbii de Piatră are două altare. Acest lucru a dus la idea că unul ar fi fost folosit pentru a servi cultului ortodox, iar altul pentru cel catolic. Aspectul acestora infirmă total, însă, această idee. S-a ajuns la concluzia că amândouă au fost construite pentru ccultul ortodox.

Atât de veche și dată uitării, lumea mai menționează de ea doar dacă reușește să ajungă prin județ și se află în apropiere. Nu sunt foarte multe persoane care merg concret acolo pentru a vedea mănăstirea. Deși are multe de oferit, preconizez că, cel puțin imaginile din interior, vor fi în scurt timp pierdute.

DISTRIBUIȚI