Legenda lacului blestemat – Lacul Miresei

2917
Lacul Miresei

Lacul Bisericii din Câmpina este cunoscut drept Lacul Miresei. Acesta este un punct turistic important, mai ales pentru cei care locuiesc în apropiere. Popularitatea sa era dată mai ales de modul său unic de a arăta, loc aflat la limita dintre modernitate și sălbăticie. În egală măsură, turiștii sunt atrași de legendele lacului, care l-au transformat într-o apă blestemată. Acest lac își cere tributul în fiecare an, fie prin diferite accidente, fie prin sinucideri.

Legătura dintre legende și numele lacului

Cele mai multe legende sunt chiar cele care au dat numele lacului. Astfel, dacă primele două legende pe care le voi prezenta sunt cele care au dat numele de Lacul Bisericii, ultima îi dă cel mai cunoscut nume: Lacul Miresei.

Prima legendă vorbește despre o mănăstire de călugări, aflată undeva prin 1200. Aceasta nu era bine văzută de Dumnezeu deoarece aici se petreceau păcate grele realizate chiar de călugări. Într-o noapte, drept pedeapsă, o furtună imensă a distrus lăcașul și toți bărbații de acolo au murit de mâna lacului.

Altă legendă, mai recentă, vorbește despre o biserică în care veneau să se închine persoane păcătoase. În timpul unei slujbe, întreaga biserică s-a prăbușit peste toți cei aflați acolo. Dacă, printr-o minune, exista o cale ca cineva să scape, a venit o apă mare care a înghițit întreaga biserică. Preotul a blestemat atunci apa spunând ca și alți bărbați tineri să se înece exact cum s-a înecat el.

Legenda care dă numele de Lacul Miresei

A treia legendă, cea care dă numele de Lacul Miresei, vorbește despre o poveste de dragoste tristă, cu un final nefericit. Fiind într-o familie mai puțin avută, dar care-și doreau ca fata ei să se căsătorească cu cineva bogat, familia nu a ascultat rugămintea fetei lor. Nu a contat că aceasta nu-și dorea această căsătorie, că ea iubea pe altcineva. Nu a contat nici măcar că acest bărbat cu care urma să se căsătorească era bătrân, urât și nu o iubea.

Văzând că nu există cale de a se bucura de viață alături de o persoană pe care să o iubească aceasta a decis să se sinucidă. A avut speranță până în ultima zi, dar văzând că nu există cale de a-și convinge familia, în ziua nunții a luat decizia cea grea. Aceasta s-a aruncat în lac cu tot cu rochia de mireasă, iar singurul care mai rămânea martor a ceea ce s-a întâmplat era voalul său. Ea este acum cea care ademenește băieți și bărbați în apă sau la sinucidere.

Lacul Miresei cheamă bărbați pentru a le fura viața

Localnicii știau că atunci când apa „vuiește” urmează să ia o viață. În vremuri apuse se spune că exista o femeie care cocea pâine și o arunca în apă cu o lumânare. Aceasta se oprea exact în locul unde era trupul persoanei moarte.

Există și cei care contrazice aceste legende. Ei afirmă că numele se trage de la biserica aflată în apropiere. Tot ei afirmă că apa ar fi prea mică pentru a exista o biserică în ea.

DISTRIBUIȚI