Legenda ascunsă în zidurile Mănăstirii Putna

2216
Putna

Un pilon al credinței și al spiritualității ce stă la baza construcției naționale, așa am putea să realizăm cam cea mai bună descriere a Mănăstirii Putna. Aceasta oferă țării noastre o amintire a istoriei, pentru a mulțumii mereu acelor personalități care au făcut posibil prezentul.

Începutul a ceea ce este astăzi Mănăstirea Putna

Începutul Mănăstirii Putna se află undeva în perioada anului 1466, atunci fiind puse primele baze alte lăcașului. Lucrarea începută atunci avea a se termina undeva în 1469, ca în 1470 să fie și sfințită. Tot începutul îl asociem și cu numele lui Ștefan cel Mare. Acesta a fost cel care a ridicat mănăstirea, fiind cunoscute preocupările acestuia pentru tot ce însemna credința și viața spirituală.

Legendele sunt mereu părți ale adevărului marcate de trecerea timpului și nevoia de fantastic

Chiar o legendă ar spune că Ștefan cel Mare a construit o biserică de fiecare dată când a câștiga o luptă. Acest lucru nu poate fi, însă, considerat adevărat. Foarte multe lupte a dus domnitorul nostru pentru a apăra Moldova. Nu a adus atât de multe biserici Moldovei, în comparație cu câte câștiguri a însemnat în istoria poporului.

Cele mai multe legende, privind acum spre trecut, înfățișează construirea la cererea lui Ștefan cel mare. Nu este însă vorba de a face asta după fiecare luptă câștigată. Am putea spune că e vorba mai mult de a situa construcția între alte două evenimente. Mai exact după o înfrângere acesta construia un loc sfânt ceea ce se presupune a duce la câștigarea luptei. Cam după acest principiu, potrivit unor legende, ar fi fost construită și Mănăstirea Putna.

Aceasta a fost construită, conform uneia dintre legende, după ce acesta a pierdut o luptă și s-a rătăcit când se întorcea în locurile din zonă. Acesta îl întâlnește pe Daniil Sihastrul care acceptă să-l găzduiască în odaia sa. Acum o legendă spune că acesta i-ar fi arătat lui Ștefan cel Mare, în noapte, niște lumini. Acele lumini fiind niște îngeri care marcau locul ca fiind sfânt. Văzând acest lucru domnitorul alege a construi o mănăstire acolo.

Altă legendă spune că Daniil l-ar fi îndrumat pe domnitor spre a construi o mănăstire în locul unde săgeata lui va cădea. Urcând pe dealul de lângă ceea ce este acum Putna, domnitorul a dat drumul săgeții, iar locul în care aceasta a lovit pământul a fost locul unde a construit altarul. Acest loc a fost unul care să-l apropie pe domnitor de Dumnezeu și să îl îndemne spre a nu se lăsa învins și a proteja Moldova.

Ceea ce a mai rămas astăzi din originalul loc este Turnul Tezaurului, construit în 1481. Restul a fost victimă a focului, apei și a ceea ce însemnă în sine timpul. Tot timpul a decis și moartea domnitorului Ștefan cel Mare, al cărui trup odihnește acum spre veșnicie protejat de zidurile Mănăstirii Putna.

DISTRIBUIȚI