Lacul Vida – Lacul vârtej pe care multă lume nu-l cunoaște

3379
Lacul Vida

De multe ori îmi spun că mi-am găsit un loc preferat, nimic nu m-ar mai putea surprinde. Fix atunci, însă, apare ceva nou, ceva unic, ce mă face să-mi doresc să trăiesc acolo. Cam așa s-a întâmplat și în ceea ce privește barajul Vida. Lacul Vida este descris de cei care îl văd drept un lac cu vârtej. Un loc SF, l-aș numi eu. O limită dintre modern, artificial și natura care completează într-un mod mirific această lucrare a omului.

Lacul Vida – Unde îl găsim?

Lacul Vida se află lângă satul Luncasprie din comuna Dobrești. Locul acesta este descris drept o minune, o minune care nu are însă publicitatea pe care o merită. Poate de aici și denumirea de „Minune ascunsă a Bihorului” pe care o mai poartă. Lacul a fost construit în anul 1967, până atunci aici se afla moara lui Lioliu. Această moară era cea mai veche din satul Luncasprie și pe locul unde acum se află lacul erau două case. Aceste case aparțineau morarului și fiului acestuia. Lacul construit apoi are aproximativ 10 metri și o culoare fantastică.

Vârtejul lacului oferă un cadru SF

Ceea ce atrage însă majoritatea curioșilor este deversatorul pâlnie care-i dă locului o noanță SF. Acesta are rolul de a micșora presiunea apei mai ales într-o situație de ploaie abundentă.După cum spuneam locul a fost creat din dorința omului. Cu toate acestea, parcă o forță divină a naturii a ajutat locul spre a ajunge cum îl vedem noi astăzi.

Frumusețea locului – descrisă cât de bine se poate în cuvinte

Culorile apei se completează foarte bine cu frumosul cadru în care a fost plasat. Culoarea turcoaz a apei este motivul unui spectacol vizual oferit celor ce văd acest lac. Uneori culoarea este înlocuită de efectul oglindă al apei. Când se întâmplă acest lucru o combinație de culori, una mai frumoasă decât alta, oferă un cadru parcă pictat. Doar încearcă să-ți imaginezi acest loc: culoarea naturii în trecerea anotimpurilor cu cerul care se oglindește în apa turcoaz. 

Lacul nu este, însă, singurul loc care te poate încânta aici. Unde mai pui liniștea naturii și oamenii primitori de acolo? Și nu putem omite toate acele peșteri ascunse ce așteaptă a fi descoperite și promovate în fruncție de frumusețea lor.

DISTRIBUIȚI