Lacul Techirghiol – Legenda privind descoperirea lacului magic

2238
Lacul Techirghiol

Încă din vremea Egiptului antic s-au făcut cunoscute beneficiile nămolului. Acesta era utilizat pentru efectul său terapeutic, iar beneficiile sale au trecut testul timpului. Metodele prin care acesta era utilizat pentru a-și valorifica în întregime proprietățile, a rămas cunoscut până în zilele noastre. Unul dintre cele mai importante locuri în care putem găsi nămolul terapeutic, este Lacul Techirghiol.

Localizarea geografică a lacului

Acest lac se află la 12 km de portul Constanța, pe țărmul Mării Negre. Așezarea lui geografică îl încadrează în destinație de top turistică, oferind atât tratament cât și o priveliște încântătoare. Lacul Techirghiol este cel mai întins lac salin din România, având o lungime de aproximativ 7 500 m . Adâncimea lacului nu depășește 9 m, iar nămolul se găsește atât pe fundul lacului, cât și în câteva zone care sunt aproape de mal.

Istoria scrisă

Primele atestări ale utilizării băilor terapeutice și a nămolului din lacul Techirghiol, datează încă din anul 1800. Cert este că utilizarea lor s-a făcut chiar înainte de atestarea propriu-zisă.  Acesta este vizitat anual de turiștii din România, dar este și un puternic magnet pentru cei din exterior. Acest lucru este datorat recunoașterii proprietăților benefice pentru om în întreaga lume.

Legenda Lacului Techirghiol – mit sau realitate?

Din generație în generație a fost purtată și legenda Lacului Techirghiol. Această legendă sintetizează modul cum au fost descoperite proprietățile nămolului și cum i-a fost dat acest nume.

Legenda îl are în vedere pe un om bătrân, orb și olog, pe care îl chema Tekir. Acesta a mers la acest lac împreună cu măgarul său care a intrat pentru a se scălda în apele lacului. Măgarul era rănit când a intrat în apă și știind acest lucru, dar și că nămolul mirosea foarte urât, bătrânul a încercat să-l scoată din apă. Măgarul însă, extrem de încăpățânat nu voia să se miște din acel loc. Intrând și el după măgăruș, a fost foarte mirat după ce a ieșit și a observat că se vindecase. Ochii săi puteau vedea, iar picioarele deja îl ascultau. Și măgărușul se vindecase de rănile avute pe spatele său. Acesta a împărtășit pățania sa cu alte persoane care, auzind acest lucru, au mers de grabă la acel lac. Multe persoane și-au găsit acolo vindecarea, iar acesta a devenit extrem de popular. Nimeni nu a uitat, însă, că Tekir și măgărușul său au descoperit lacul, deci au numit lacul în cinstea lui. Aceștia au decis ca lacul să se numească Techirghiol, care înseamnă „Lacul lui Techir”.

Aceasta este o legendă, cât din ea este adevărat, sincer nu știm. Ceea ce știm chiar și astăzi sunt beneficiile pe care le are apa și nămolul din Lacul Techirghiol.

 

DISTRIBUIȚI