Lacul Morii – cunoscut ca Lacul Mor(ț)ii

375

Lacul Morii, deși pare inocent la prima vedere, ascunde multe tragedii. Tocmai inocența înșelătoare atrage suflete nevinovate în apa lui și le îngroapă în locurile veșnice rămase libere. Căci mult au avut de îndurat cei ce au stat inițial pe acel loc. Și mult au încercat a nu-și abandona copilăria, amintirile și singura clădire căreia îi puteau spune „casă”. Dar dacă guvernul comunist propunea ceva, dacă Ceaușescu își dorea ceva, era aproape inevitabil că putea să calce și pe cadavre pentru a ajunge unde-și dorește. Ceea ce a și făcut.

Istoria unui lac blestemat – Lacul Morii

Vom face o mică întoarcere în trecut. Ne aflăm în anul 1985 când guvernul comunist se afla în plină forță. Ne aflăm undeva în cartierul Crângași în Capitală. Aici se afla un loc lângă râul Dâmbovița unde erau îngropate sute de trupuri. Alte sute de case stăteau în jurul Cimitirului Cârngași și o micuță biserică veghea întregul loc. Totul părea liniștit și normal, dar nu avea să fie așa până-n final. Guvernul comunist avea în plan amenajarea unui lac care avea să protejeze Capitala de inundații. Pare un scop nobil, am spune, dar până unde credeți că s-a mers cu idea și sacrificiul pentru a construi acest lac.

În primul rând a fost totul clar, acolo avea să se construiască Lacul Morii. Nu era loc de negociere. Totul era grăbit, fiecare mișcare făcută se dorea a fi mai rapidă. Așa s-a ajuns la a se da un timp foarte scurt de mutare a Cimitirului Crângași. Fiecare familie avea să-și mute persoana dragă îngropată acolo, sau cel puțin ceea ce a mai rămas din ea, într-un alt cimitir. Halucinant este că totul trebuia să fie gata într-o săptămână. Întreaga mutare într-un timp atât de scurt – era clar că va fi un eșec. Multe persoane au rămas încă îngropate acolo și doar buldozerele le-au scos rămășițele și le-au aruncat ca într-un morman de gunoi. Nu vă puteți imagina drama celor ce nu și-au putut lua ceea ce a mai rămas din diferiți membri ai familiei. Biserica a fost și ea dărâmată într-o zi de mare sărbătoare.

Se spune că frumusețea lacului este umbrită de blestemele celor ce nu au apucat să-și mute familia din locurile de veci. Multe tragedii se întâmplă în acel loc: de la accidente auto, sinucideri până la înec. Toate au un punct comun: moartea.

DISTRIBUIȚI