Grădina Zmeilor – lume de basm și poveste pentru fiecare stâncă

3006
Grădina Zmeilor

Când te gândești la copilărie, la ce te gândești? Eu mă gândesc la zilele când stăteam întinsă pe iarba verde, privind cerul și-mi imaginam tot felul de figuri în nori. Acest sentiment l-am purtat cu mine până în prezent, și-l regăsesc în ce înseamnă Grădina Zmeilor. Acolo, formele ciudate ale stâncilor, au propria poveste și tu îți poți imagina alte zeci de povești pentru ele.

România – țară a legendelor

Țara noastră este o țară a legendelor. Românul a fost obișnuit a căuta explicație pentru tot ceea ce vede. Ceea ce nu a putut explica, a căutat să povestească, să-ți imagineze. Așa au apărut legendele. Printre acestea cele mai cunoscute sunt legendele geografice. Legendele geografice sunt dovada vie a creativității omului de rând ce a încercat să găsească o explicație pentru modul de formare al unui loc. Cele mai multe astfel de legende ajung chiar să denumească locul și să cheme mulți turiști pentru a vedea asemănarea.

Grădina Zmeilor – locul unde fiecare stâncă poartă o legendă

Una dintre aceste legende este cea despre locul cunoscut drept Grădina Zmeilor. Aceasta se află în punctul de plecare al turismului bazat pe legendă: Transilvania. Mai exact este vorba despre județul Sălaj, în apropierea satului Gălgău Almașului. Locul a fost declarat drept rezervație naturală și se bucură astăzi de o mulțime de persoane care-și doresc să afle legenda frumosului loc.

Apa, creatoare de viață, a creat și acest minunat loc. Fie ea reprezentată de zăpadă, ploaie sau alte forme, a continuat să formeze în roci diferite figuri. De la ciuperci, la forme de oameni și reprezentanți de zmei. Alunecările de teren fac, însă, ca forma acestor elemente să se modifice de la an la an. Astfel, chiar dacă ai vizitat acest loc, te poți întoarce și să găsești ceva total diferit.

Legenda care a dus la numele de Grădina Zmeilor

Una dintre legende, cea mai cunoscută, vorbește despre loc ca fiind casa unor zmei. Aceștia furat fetele localnicilor, dar parcă tot nu se săturau cu atât. Într-o zi, dintr-o lăcomie aparte, zmeul cel mai mare și-a dorit chiar soarele de pe cer. A reușit într-un final să-l răpească, dar un tânăr curajos s-a luptat cu acesta până soarele a fost eliberat. Toți zmeii au ajuns să-l ajute pe zmeul cel mare, dar chiar atunci soarele a ajuns iar pe cer. Acesta a strălucit atât de tare că i-a transformat pe toți în stânci. Așa a fost formată Grădina Zmeilor.

 

DISTRIBUIȚI