Enisala – cetatea ce era odată lângă Marea Neagră

1214
enisala

Făcând un pas în trecut, ai să întâlnești această cetate ce stătea și urmărea întreaga navigație de pe Marea Neagră. Enisala, căci despre ea vorbesc, este acum un punct turistic important pentru județul Tulcea. Dacă sunteți în vizită, în drum spre mare sau vreți chiar să faceți un drum special pentru a vedea cetatea istorică, cu siguranță veți fi încântați de priveliște.

Sunt foarte multe lucruri care transformă cetatea Enisala într-un obiectiv turistic cu mult potențial. Fiind ultima cetate genoveză, această cetate poartă în fiecare piatră din fiecare perete al zidului, o poveste lungă. Una poate tristă, una veselă. Doar ea a văzut cum apele Mării Negre au fugit parcă de cetate, lăsând în urmă lacul Razim și lacul Babadag. Aceasta inițial era construită lângă mare. De aici puteai vedea fiecare vas ce trecea marea, controlând fiecare amănunt cu atenție din umbră.

Enisala – o mică discuție asupra numelui

Cetatea acum se află cam la 2 km de localitatea ce-i poartă numele, Enisala. Denumirea celor două provine din limba turcă. Mai exact din „yeni” ce  însemna nou și un regionalism „sale” ce ar fi însemnat așezare. Într-o traducere directă am spune că ar însemna „așezare nouă”. Numele a fost inspirat, însă, de o altă localitatea aflată în vecinătate. Aceasta se numea Vicus Novus, care apoi a ajuns a la numele Novoe Selo. Denumirea satului însemna „Satul nou”.

Ucisă și totuși salvată

După ce marea s-a întors, cetatea a fost lăsată să moară. Nu mai aveau nevoie de ea dacă principalul ei scop, de a vechea asupra Mării Negre, nu mai era îndeplinit. Asta a ucis treptat cetatea, dar tot asta a și reușit să o salveze. Acum cam 200 de ani, a fost primit ordin care a ajuns până la armata rusă și care spune să distrugă toate cetățile medievale din nordul Dobrogei. Au distrus aceștia tot ce au găsit, dar Enisala nu mai era activă la acea vreme. Așa a fost singura care a scăpat.

DISTRIBUIȚI