Conacul Zsombory – conacul pierdut la un joc de cărți

388
Zsombory

Ți-ai imaginat cum e să-ți pierzi casa la un joc de noroc? Pare terifiant și nici măcar nu cred că locuiești într-un conac. Doar idea în sine de a risca acest lucru pentru a demonstra cât de bun ești la un joc de noroc, pare nebunească. Un întreg conac, însă, a fost astfel pierdut. O clădire cu 14 camere, cu aranjamente atent alese, cu un decor excepțional, a fost pierdut pentru un joc. Este vorba despre Conacul Zsombory care, săracul, a trecut prin atât de multe etape că mă mir că-l mai putem vedea astăzi. De la pierdut la cărți, la sanatoriu, totul ca în 2005 să fie vândut.

Povestea începe cu Zsombory Lajos cel ce dă și numele clădirii ce strălucea în perioada de glorie. Aici se afla un conac vechi ce mai avea puțin și se pierdea. Nedorind așa ceva, Zsombory Lajos, a reamenajat întreaga clădire investind în ea imaginația și dorința acestuia. În 1892 se construiește astfel una dintre cele mai frumoase clădiri din județul Sălaj. Aceasta se afla în Zimbor, care acum este un mic sătuc uitat de lume.

Conacul Zsombory – Întreaga istorie a pierderii lui și transformările suferite

Undeva prin 1900 într-o idee teribilă, Zsombory Lajos pariază întreaga clădire la un joc de cărți. Este vorba despre kanaszta un joc necunoscut de noi acum, dar care atunci era foarte jucat de nobilii maghiari. Unele surse spun că ar semăna cu remi, dar e cu ajutorul cărților. N-am jucat, însă, să știu. Acesta pierde, oricum, jocul în fața unui domn numit Săulescu. Acum numele este posibil să se fi pierdut în timp deoarece se spune că acesta era ministru de finanțe. Nu am găsit informații despre el să pot să confirm, dar acest lucru este mai puțin important. Soția lui, Maria, se bucura de noul conac și avea mereu grijă de grădina din jurul lui.

După Al Doilea Război Mondial, în periada „marii naționalizări”, conacul a fost luat din mâna familiei Săulescu și a fost făcut proprietate a statului. Ministerul Sănătății a fost cel ce a avut grijă de acesta, fiind transformat în spital-sanatoriu. Aveau și ce să folosească din el, construcția avea 14 camere. La ceva timp după a fost folosit chiar și ca sediu al Primăriei. În 2005 a fost vândut unor români din Austria ce își propuneau să-l reamenajeze și să-l includă într-un circuit turistic. Deși se spune că ar fi plătit chiar miliarde de lei pentru castel, acum își doresc să scape de el și îl lasă să se degradeze zilnic. Dacă vreți să-l vizitați îl găsiți în fața primăriei din satul Zimbor.

DISTRIBUIȚI