Chipul lui Decebal – o operă creată de om, într-un cadru spectaculos

2337
Chipul lui Decebal

Dunărea desparte România de Serbia pentru a crea unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Nu multă lume a vizitat Cazanele Dunării, însă dintre cei care au reușit să ajungă aici, nu știu dacă există cineva care să afirme că nu i-a plăcut. Natura își arată cele mai frumoase părți, iar omul o ajută prin realizare unor opere de artă spectaculoase. Vorbesc acum, în principal, despre Chipul lui Decebal, singurul lucru ce poate completa furmusețea Cazanelor Mici. Aceasta este cea mai înaltă statuie din piatră din Europa.

Printre stâncile îmbrăcate în haine verzi, cu păduri mari ce le protejează, avem Dunărea ce-și schimbă traseul în dorința de a se completa cu peisajul superb. În apa Dunării, undeva pe la Cazanele Mici, putem vedea cum se reflectă o statuie, înaltă și atent lucrată. Această statuie, din apropierea golfului Mraconia, reflectă fața ultimului rege al dacilor. Într-o sete de istorie și de cultură, Chipul lui Decebal, completează locul spre a nu uita niciodată istoria nostră.

Cea mai mare statuie din piatră din Europa – Chipul lui Decebal

Cel ce și-a dorit spre a lăsa această moștenire, a fost Iosif Constantin Drăgan. Un istoric și un om de afaceri cunoscut. Statuia l-a costat pe acesta nu mai puțin de 1 milion de dolari. Dimensiunea colosală a acestuia, mai exact 55 m înălțime și 25 m lățime, întrece cu 8m Monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro. Unde mai punem că doar nasul acestuia are 7m lungime și 4m lățime. Este întrecut, însă, de Statuia Libertății cu 6m aproximativ.

Pentru construcția acestei minunate statui a fost nevoie de 10 ani. Sub conducerea lui Florin Cotarcea, un sculptor din Orșova, un număr de 12 sculptori alpiniști au lucrat. Aceștia, după părerea mea merită cele mai multe laude. Utilizând peste o tonă de dinamită și lucrând într-o zonă atât de periculoasă, aceștia și-au dedicat 10 ani pentru a crea ceea ce vedem noi astăzi. Fiind într-o zonă atât de puțin accesibilă, aceștia au muncit dublu. Au suportat căldurile verii și s-au luptat cu numeroasele pericole ce le puneau viața în pericol.  Au existat însă și câteva incidente destul de grave, printre care o mușcătură de viperă și chiar o cădere în gol în timp ce construiau statuia. Vestea bună este că aceștia au scăpat destul de ușor și au dus la sfârșit frumoasa lucrare.

DISTRIBUIȚI