Cetatea dacică Costești – rămășițele unei lumi

438
Cetatea dacică Costești

Istoria trebuie să fie un punct de reper pentru un popor. Locurile cuprinse în povești istorice au mereu un punct important de spus fiind protejate în toată lumea. Uneori, însă, am impresia că la noi nu este chiar așa. Sunt puse în evidență cele mai importante și total umbrite cele care deși atunci au avut un rol crucial, acum nu mai reprezintă o prioritate. De exemplu Cetatea dacică Costești, deși face parte din patrimoniul mondial UNESCO din România, nimeni nu o apreciază pe cât ar trebuie. Acest lucru este posibil și pentru că întreaga atenție este îndreptată spre Sarmizegetusa Regia.

În Munții Orăștiei se află un număr impresionant de șase fortărețe dacice. Acestea sunt, cel puțin în acte, protejate și fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România. Românul, însă, nu prea protejează. Am avut neplăcerea de a ajunge acolo și a vedea diferite scrieri fără sens, mâzgâlituri pe pereții cetății. Dacă este să treci de acest aspect ai să observi un bogat punct istoric. O frumoasă poveste captivată în timp ce-ți prezintă doar mici frânturi. O altă parte frumoasă din județul Hunedoara.

Cetatea dacică Costești – distrusă acum aproape 2000 de ani

Cetatea dacică Costești a fost construită în secolul I î.Hr. scopul principal al ei fiind protecția. A fost văzut ca un sacrificiu pe care să-l ofere în cazul unei încercări ce cucerire venită din partea romanilor. Acum o găsim în satul ce-i poartă numele, satul Costești, în comuna Orăștioara de Sus din județul Hunedoara. De la drum sunt aproximativ 3 km pe care trebuie să-i parcurgeți la pas. Vă asigur, însă, că va fi o plăcere.

După primul război daco-roman, 101-102, a suferit prima distrugere din cauza unui tratat de pace. A fost refăcut între 103 și 104, ca mai apoi să fie iar distrus. Mai exact între 105 și 106, în timpul celui de-al doilea război daco-roman a fost distrusă de romani. După acest incident nu a mai fost refăcută. Deci dacă ajungeți acolo să nu vă așteptați să vedeți ceva foarte mare, impunător. Este făcut doar pentru imaginație. Îți poți imagina, cu baza vizuală, cum arăta acest loc acum 2000 de ani.

 

DISTRIBUIȚI