Castelul Ugron – Castelul Calendar cu 365 de ferestre

478
Castelul Ugron

Într-o lume mică se cunosc legendele și poveștile ce reușesc să facă față timpului și surprind și astăzi ascultătorii. Așa se face că undeva prin Zau de Câmpie încă se povestește istoria a doi îndrăgostiți, o poveste tristă și care pare că dacă nu va fi transpusă undeva va fi în timp uitată. Astăzi singura dovadă ce mai aduce aminte de ei este un uriaș castel. Nici castelul nu este, însă, unul simplu. Acesta reproduce un întreg calendar într-un mod fascinant. Acesta este Castelul Ugron.

Cel ce a dat numele castelului este Istvan Ugron. Acesta a fost ambasadorul Autro-Ungariei în Rusia. Fiind acolo acesta s-a îndrăgostit de fata lui Nicolae al II-lea al Rusiei. Iubirea nebună pe care i-o purta produce și astăzi foarte multe povești. Se spune că și aceasta era îndrăgostită de el, dar era obișnuită cu viața de prințesă. El nu reușea să ajungă la nivelul pe care și-l dorea ea. Printr-o încercare nebună de a-i demonstra asta, fata i-a cerul ambasadorului să-i facă tot drumul până la castel pavat cu bani de aur. Din păcate nu i-au ajuns banii pentru întreaga porțiune de drum. Acest lucru l-a făcut să renunțe în a o mai curta. După puțin timp întreaga familie a ei, împreună cu ea, a fost ucisă.

Castelul Ugron – Castelul Calendar

Castelul Ugron uimește și astăzi prin ingeniozitatea construcției. Acesta poartă simbolistica unui calendar. Mai exact are 365 de ferestre (reprezentant numărul zilelor într-un an) și 4 turnuri (ce reprezintă anotimpurile). Un total de 52 de camere, asociate cu săptămânile dintr-un an și 7 terase (exact câte zile sunt într-o săptămână). Nu putem omite cele 12 holuri ce reprezintă lunile anului. Acesta se află în județul Mureș și a fost construit în 1911. Trei ani au lucrat, obligat, oamenii locului la el. Trist este că totul a fost gratuit, iar aceștia și-au pus la muncă uneltele și animalele lor. Totul ca în final baronul nici măcar să nu-l prea viziteze. După ce a fost confiscat de comuniști a fost trecut prin diferite etape: spital, școală, depozit și mai apoi orfelinat.

DISTRIBUIȚI