Castelul Roșu și filmul Dumbrava Minunată

1325
Castelul Roșu

Castelul Roșu este un castel pe cât de frumos, pe atât de necunoscut. Multă lume l-a văzut, dar puțină lume îl și recunoaște. Acesta a fost locul unde s-a filmat filmul copilăriei, Dumbrava Minunată. Sunt foarte mulți cei ce au văzut atunci frumusețea parcului din jurul castelului, însă nu multă lume a ținut minte acel ținut de basm. Acum se zbate spre a ieși din nepăsare și anonimat și pentru a arăta ce l-a făcut pe atunci faimos.

Localizare și descriere a castelului și parcului care-l înconjoară

Castelul Roșu se află în satul Lilieci, comuna Hemeiusi în județul Bacău. Se află la o distanță de aproximativ 8 km de reședința de județ. Fiind atât de aproape recomand o mică oprire la castel dacă vă aflați prin oraș. Deși castelul nu poate fi vizitat, puteți admira frumosul parc al castelului. Acesta este considerat a fi ai doilea parc dendrologic din România. Având o suprafață de 49 ha este un loc perfect de relaxare în mijlocul naturii.

O multitudine de specii de copaci și plante au fost aduse aici din diferite colțuri ale lumii. Din 1880 când a fost parcul construit la dorința proprietarei castelului, a reușit să adune un număr impresionant de plante. Aceasta a chemat chiar un mare peisagist din Germania pentru a realiza frumosul parc care există astăzi.

Castelul Roșu și Dumbrava Minunată

Castelul Roșu s-a bucurat de un succes după ce parcul său a fost scena unui film adorat de copiii din România. Este vorba despre Dumbrava Minunată. Lizuca și Patrocle au hoinărit prin minunata dumbravă realizând o imagine de ansamblu a parcului. Filmul a fost lansat la 100 de ani de la nașterea parcului. În 1980, mai exact, a fost vizualizată opera scriitorului Mihail Sadoveanu. Filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun basm cinematografic la Moscova la un an după ce a fost lansat. A intrat în vizor și la festivalul din Spania și la cel din Ecuador.

 

DISTRIBUIȚI