Castelul Purgly și istoria tristă a celor ce au locuit aici

1012
Castelul Purgly

Undeva la 15 km de Arad se află un mândru castel ce deține acum evenimente importante în camerele acestuia. Cu toate acestea, evenimente mai spectaculoase decât istoria pe care zidurile ridicate o poartă, nu ar putea exista. Fiind atestat la 100 de ani de când a fost ridicat, castelul uimește și astăzi prin arhitectura sa, întreaga istorie, băile sale termale și terenul agricol. Este vorba despre Castelul Purgly, un castel realizat cu mult bun gust și multă imaginație, dar are la bază o istorie destul de tristă.

La 2 km de localitatea Șofronea găsim, undeva lângă gară, o construcție cu o arhitectură ce atrage privirile celor ce ajung. Clădirea ocupă acel pământ încă de prin 1789, deși prima dată a fost atestată documentar în 1889. Aceasta uimea prin 500 de hectare pe care era cultivat porumb, grâu și chiar o imensă vie.

Istoria tristă pe care o poartă Castelul Purgly

Castelul Pugly ajunge a fi în mâinile lui Laszlo Purgly după ce îi este donat de tatăl său. Ajungând proprietar acesta s-a axat doar pe ridicarea Bisericii Evanghelice Lutherane. A ajuns astfel a-și neglija propria soție, pe Margit Purgly. Această neglijență ajunge chiar la infidelitate, iar imediat de aflarea acestui fapt soția lui se sinucide. În 1922 a fost îngropată de acesta în curtea castelului. După puțin timp el ajunse să se recăsătorească cu sora soției sale.

Mai trist decât atât, după ocuparea trupelor sovietice mormântul ei este profanat, iar aceștia ajung chiar în punctul de a juca fotbal cu craniul ei. Nici Laszlo Purgly nu are un sfârșit mai fericit. Acesta ajunge a fi deportat la Târgu Jiu ca deținut politic. Deși se întoarce la Arad, îi este interzisă interacțiunea cu alte persoane. Astfel acesta moare singur și flămând în subsolul casei parohiale a bisericii pe care o finanța.

Acesta ajunge a fi renovat apoi, în funcție de schița originală. Păstrează, astfel, întreaga influență a arhitecturii specifice Castelului Corvinilor. Castelul a devenit acum un centru internațional de conferințe, aici având loc diverse întâlniri. Aici se adună oameni de știință, intelectuali, doctori și profesori din întreaga lume. S-a construit chiar și un ștrand termal cu o apă aflată la temperatură constantă de 30 de grade și proprietăți în vindecarea unor boli precum cele de reumatism și circulație.

DISTRIBUIȚI