Castelul Magna Curia

828
Castelul Magna Curia

Deva surprinde într-un loc o multitudine de clădiri vechi cu o încărcătură istorică foarte Castelul Magna Curia. Deși acesta este mai puțin cunoscut și nu e un principal obiectiv pentru cine ajunge în Deva, cu siguranță are multe de oferit. Primul lucru pe care-l pot nota este arhitectura castelului. Aceasta face ca aproape fiecare turist ajuns acolo să-și întoarcă privirea și să imortalizeze frumusețea clădirii printr-o fotografie.

Numele Castelului Magna Curia sau Castelul Bethlen

Numele clădirii provine din latină. Magna Curia în traducere liberă ar însemna Curtea Mare. Castelul însă mai este cunoscut și drept Castelul Bethlen, deși tot Magna Curia rămâne cel mai potrivit nume din punctul meu de vedere. Prima referire documentară la acestă frumoasă clădire, este întâlnită pe o placă funerară. Mai exact este vorba despre placa funerară a mamei lui Geszthy. Francisc Geszty este cel care în anul 1582 construiește casa la poalele dealului cetății. Locația era clar aleasă având în vedere poziția lui de căpitan al garnizonei cetății din Deva.

Casa ajunge să fie reședință și pentru Gabriel Bethlen care îi dă și unul dintre nume. Aceasta suferă mari modificări în perioada în care el locuiește aici. Capătă un stil renascentist prin 1621, dar nu acesta rămâne stilul final. Undeva la începutul secolului XVIII acesta are parte de ultimele modificări care îi dau o imagine barocă. Această înfățișare rămâne specifică Palatului Magna Curia până astăzi.

Istoria ca Muzeu de Istorie al județului Hunedoara

În 1918 ajunge proprietate a statului român. În 20 de ani, mai exact prin 1938, acesta a fost amenajat ca Muzeu de Istorie al județului Hunedoara. Se continuă de atunci o încercare de renovare și cercetare a clădirii.

 

Aici se află un punct de plecare pentru cei pasionați de istorie și nu doar de ea. Putem să întâlnim și o parte specifică de Științe Naturale ce poartă denumirea de „Trecut și prezent în natura hunedoreană”. Nu putem omite nici Biblioteca muzeului. Aici se află unele dintre cele mai vechi colecții de cărți, chiar din 1500. Nu degeaba este și cea mai veche clădire păstrată din Deva, nu?

DISTRIBUIȚI