Castelul Kendeffy – povestea unor ruine ce străluceau odată

1979
Castelul Kendeffy

Castelul Kendeffy putea fi cel mai frumos castel din Transilvania. Am putea spune că la vremea lui a fost printre cele mai frumoase locuri, cel puțin din Țara Hațegului. Acum, însă, se poate vedea doar arhitectura exterioară gândită de un adevărat maestru fantezist. Cel mai frică îmi este că va ajunge cu adevărat o ruină, iar lumea nu va apuca să-l viziteze în momentele în care îți oferă ceva mai mult.

Castelul Kendeffy – Un înseput mirific ce se termină trist

Aflat în județul Hunedoara, mai exact în Sântămăria Orlea, Castelul Kendeffy a fost construit în 1782. Deși acum nu mai este atât de mândru arătat de cei ce locuiesc acolo, la vremea sa a fost construit de un conte bogat ce vedea un viitor strălucit în el. Este vorba de Elek Kendeffy, aparținând unei familii de nobili foarte bogați. Pe lângă bogăția de care se poate mândri familia Kendeffy, unde mai punem că este una dintre cele mai vechi familii din Transilvania.

La origine acesta a fost construit în locul unui conac. Stitul arhitectural era unul baroc, care a fost transformat de moștenitorul castelului Árpád Kendeffy, în 1870, într-un stil neogotic. Tot acesta a adăugat în jurul castelului un frumos parc. Acest par avea o aură englezească, cu multe statui și terase amenajate în jurul unui lac artificial. Totul era completat de numeroase plante și arbori.

Punctul negru din traseul destinului acestui castel îl are anul 1946. Atunci, ultimul nobil din familie a fost alungat de pe proprietatea sa. Gabor Kendeffy a trebuit să se mute atunci în țara Hațegului unde a murit sărac. Castelul a devenit proprietate a partidului comunist. Aceștia l-au transformat în sediul Întreprinderii Agricole de Stat și a ajuns să depoziteze chiar cartofi în el. În 1982 a fost preluat de administrația județului Hunedoara care l-a transformat în hotel.

Așa, între 1946 și 1982, mare parte din mobilierul castelului s-a pierdut. Nimeni nu și-a mai dat apoi interesul pentru a reface măcar puțin din ceea ce a însemnat castelul în periada sa de glorie. Cel mai frică îmi este acum că acest castel va avea soarta ultimului nobil din familia Kendeffy care a trăit acolo. Mai exact că acesta va muri sărac și singur, fără ca cineva să cunoască cât de frumos este și mai ales cât de frumos a fost Castelul Kendeffy.

DISTRIBUIȚI