Castelul Iulia Hasdeu – Când iubirea părintească întrece limitele morții

2946
Iulia Hasdeu

Aflat la limita dintre real și spiritual, Castelul Iulia Hasdeu a fost construit de o minte îndurerată de pierderea celei mai importante persoane din viața sa, copil său. Condus prin ședințele de spiritism, acesta a construit acest castel exact după dorința a ceea ce credea a fi fata sa moartă. Este vorba despre Bogdan Petriceicu Hasdeu, care renunță la scrierile sale și își dedică viața spre a îndeplini dorința fetei sale moarte la vârsta de nici 19 ani.

Iulia Hasdeu – un geniu care la doi ani învăța franceză și germană, iar la cinci ani scria poezii

Iulia Hasdeu, fata lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, încă de la naștere a fost un geniu care avea posibilitatea să schimbe cultura țării noastre în totalitate. La doi ani aceasta știa deja să citească și învăța franceza și germana. La patru ani scria deja, urmând ca la cinci ani să scrie primele poezii. Când învățătorii și-au dat seama de potențialul fetei, i-au dat un test prin care aceasta a reușit să treacă școala primară datorită supradotării ei. Atunci avea doar opt ani. La numai 16 ani se înscrie la Sorbona și devine prima femeie din România care a studiat acolo.

Hotărâtă să-și dea doctoratul de care deja se apucase, ignoră primele semne ale tuberculozei pe care le resimte la 18 ani. Boala avansează foarte rapid și înainte ca aceasta să împlinească 19 ani moare sub privirile tatălui său.

Castelul – Loc creat spre a comunica cu cei de dincolo

Arhitectura castelului este ciudată locului, dar a fost creată pentru a putea susține aici ședințele de spiritism. Acesta are șase săli, toate diferite și cu un rol total diferit. Prima sală este cea care are forma unui templu. Aici se află și statuia lui Iisus despre care se spune că, deși este unul dintre cele mai ușoare exponate, nu a putut fi mutat de soldații care au transformat castelul în cazarmă militară.

O a doua sală din castel este camera Iuliei, unde se află păpușile ei, bustul său și scrierile ei. Nu putem omite cea mai interesantă cameră pentru cei ce vizitează castelul. Este vorba despre camera obscură unde tatăl fetei susținea ședințe de spiritism. Au rămas în această încăpere 101 rezumate ale ședințelor de spiritism. Aceasta îi spunea tatălui său despre viețile sale anterioare, dar îi și dădea sfaturi pentru viața sa.

Chiar și astăzi se mai aud sunete din castel, care aduc aminte de Iulia Hașdeu și talentul său la pian. Multă lume spune că o aude cum cântă voios la pian, iar tatăl său extrem de mândru aplaudă cântarea fetei.

Durerea propriului copil te poate face să îți pierzi mintea. În astfel de circumstanțe nu putem spune cât din povestea fetei, mai ales de după ce a murit, este adevărată. Misterul Castelului Iulia Hasdeu este însă unul extrem de real.

DISTRIBUIȚI