Castelul Corvinilor – un loc aflat la limita de mit și realitate

4335
Castelul Corvinilor

Castelul din Hunedoara mai este cunoscut și sub denumirea de Castelul Corvinilor sau Casteul Huniazilor. Castelul în sine este un punct de plecare pentru turismul românesc, fiind apreciat atât în România cât și în Străinătate. Acesta reușește să aducă pe tărâmul nostru foarte mulți turiști curioși de loc datorită istoriei transformată în legendă și datorită arhitecturii gotice.

Castelul Corvinilor – un portal spre trecut

Acest castel ar putea fi descris, fără a exagera, drept un portal spre trecut. Ajungi în Hunedoara, un oraș modest, nici foarte vechi, nici foarte modern și cauți castelul. Sincer spun, e bine ascuns. Prima dată când am mers acolo , în 2011, am avut nevoie de un ghid din oraș (noroc că aveam o prietenă care locuia acolo). Tot acest mini-labirint până la castel, merită când ajungi acolo.

Primul lucru care m-a fascinat a fost acea poartă dintre lumea mea, lumea știută de mine, și lumea trecutului. Această „poartă” era reprezentată de un alt drum, mai exact un pot. Un pod din lemn, proiectat peste pârâul Zlasti cunoscut și drept Râul Morii. Acesta este susținut de patru piloni de piatră, foarte masivi.

Statuia protectoare a podului

Ceea ce mai este deosebit la acest pod este o statuie. Aceasta de află la intrarea principală în Castelul Corvinilor în dreapta podului. Personajul întruchipat în statuia impunătoare este sfântul Ioan de Nepomuk. Acesta este un ocrotitor al podurilor și statui cu el sunt foarte puține în România. Astfel statuia devine un punct de interes pentru turiști mai ales pentru cei care îi cunosc povestea preotului. Acesta a fost omorât, la ordinul regelui, fiind aruncat în râul Vlatava de pe „Podul Carol” din orașul Praga.

Caracterul unicat în România fac ca cei pasionați de evul mediu să viziteze castelul pentru a retrăi istoria locului. Acesta oferă celor care-l vizitează o dublă trăire istorică. Prima dată privind modul de lucru în care a fost creat castelul, uimind prin rezultatul final și legendele scrise sau nescrise din interiorul castelului. Nu putem, însă, să uităm nici de frumusețea curții interioare. Aici parcă, privind atent, încă poți vedea urmele celor care au locuit în frumosul castel și poți să le auzi povestea. O poveste păstrată, poate puțin modificată, având ca rezultat un loc magic prin caracterul legendelor sale în care realitatea vremurilor se împletește cu o dorință de fantastic. Astfel de loc este Castelul Corvinilor.

DISTRIBUIȚI