Castelul Buda din Budapesta și Vlad Țepeș

1128
Castelul Buda

Castelul Buda este, cu siguranță, un pilon al turismului din capitala Ungariei. Este un obiectiv turistic cu care Budapesta se mândrește și pe bună dreptate face acest lucru. Arhitectura care înconjoară castelul și panorama pe care o oferă poziționarea lui, fac din el un loc pe care trebuie să-l vizitați. Intrând acolo parcă încă simțiți aerul regilor ce trăiau acolo și toate evenimentele sofisticate pe care le organizau. Ar fi păcat ca ajungând acolo să nu-i acordați câteva momente în care să-l descoperiți.

Mic istoric a ceea ce a fost înainte Castelul Buda

Castelul Buda este un castel istoric care a reprezentat reședința regilor ungari din Ungaria. Din acest motiv mai este cunoscut și ca Palatul Regal sau Castelul Regal. Este una dintre cele mai vechi clădiri din capitală, deși este puțin greșit să gândim așa. Această greșeală provine din faptul că aceasta a suferit foarte mult recondiționări, dar și distrugeri și a fost în mare parte reconstruită. Dacă inițial acesta era predominat de un stil gotic, acum este observabil stilul baroc.

Prima construcție regală de pe pământul unde este acum Castelul Buda a fost construită la ordinul Regelui Bela IV. Lucrurile de construcție datează din 1247, construcția inițială având ca termen de finalizare anul 1265. Nimic nu mai poate fi, însă, recunoscut din perioada respectivă. În secolul XIX, dar și în secolul XX, castelul a avut parte de cele mai radicale schimbări. Acum acesta uimește prin arhitectura realizată în perioada respectivă.

Labirintul și închisoarea lui Vlad Țepeș

Dacă ajungem la castel ar fi păcat să nu vizităm labirintul de sub Castelul Buda. Acesta a fost creat în urmă cu aproape jumătate de milion de ani de izvoarele de apă caldă. Sistemul complex de caverne reprezintă astăzi un punct turistic pentru copii și adulți. Acestea au fost inițial locuite de omul preistoric, iar apoi au fost chiar bază militară secretă în timpul Războiului Rece. A funcționat chiar și ca spital în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acum acesta a fost refăcut și poți observa diferite figuri de ceară în timp ce asculți muzica de operă. O legendă spune că aici ar fi fost închis chiar Vlad Țepeș pentru 12 ani de regele Matei Corvin. Unde mai punem și un presupus mormânt al acestuia în labirint?

DISTRIBUIȚI