Cascada Cailor – Legenda din spatele celei mai înalte cascade din țară

2880
Cascada cailor

Cascada Cailor este o destinație potrivită atât pentru cei ce iubesc natura, cât și pentru cei fascinați de legendele țării noastre. Aceasta, pe lângă că pare a fi cea mai înaltă cascadă din țară, este și foarte ușor accesibilă. Un alt punct în plus pe care îl are este că se află într-un cadru în care ai foarte multe locuri de vizitat. Cred că nu există un motiv pentru care nu ți-ai dori să vezi această minune a naturii.

Cea mai înaltă cădere din apă din România

Cascada Cailor este considerată a fi cea mai înaltă cădere de apă din România. Aceasta se află în Maramureș, în Munții Rodnei, la o altitudine de 1300 m.  Aproape de cascadă se află și stațiunea turistică Borsa. Înălțimea cascadei este estimată la 80 m și este alcătuită din mai multe trepte. Cea mai mare treaptă are undeva la 18 m.

Apa din cascadă provine din ploile ce udă aceste zone și topirea zăpezii din timpul iernii. Toată această apă se adună într-un circ glaciar, de acolo pornind spre formarea cascadei. Lungimea ei este, cel mai probabil, dată de locul pe unde aceasta cade. Este vorba despre un versant abrupt din Rezervația Piatra Rea ce formează o cădere de apă foarte înaltă. Contrastul dintre apă și zonele de pădure din jur, fac din peisaj unul desprins parcă dintr-un tablou al unui mare pictor.

Cascada cailor: Legendă sau adevăr?

Există cel puțin două legende care sunt legate de Cascada Cailor. Prima legendă face referire mai mult la numele pe care cascada, dar nu numai ea, îl poartă. Această legendă vorbește despre o zi cu multe ploi, ceață și vreme urâtă. Vremea parcă prevestea ceva rău ce avea să se întâmple. Platoul de unde pornește cascada fiind unul preferat de oamenii zonei pentru a-și duce caii, era vizitat destul de des de urși. În această zi urâtă, un urs a atacat caii care erau acolo și mulți au căzut pradă ursului. Cei care au reușit să scape s-au aruncat în prăpastie de frica ursului și au murit. Cel puțin 15 cai au murit în ziua respectivă. Această tragedie a făcut că localnicii să numească căderea de apă: „Cascada cailor”.

A doua legendă vine ca o completare a primei legende și spune chiar că apa care curge în cascadă este rezultată din lacrimile celor ce și-au pierdut caii în ziua respectivă. Dacă a doua legendă putem spune clar că este un mit, despre prima nu se știe sigur valoarea de adevăr pe care o are. Și acum, dacă întrebi lumea din zonă, vor fi persoane ce vor afirma foarte sigur că povestea este cât se poate de adevărată.

Toată zona denumită după evenimentul tragic

Nu doar cascada a purtat un nume care să amintească de tragedie, ci și zona din jurul ei. Aceasta a fost redenumită în totalitate. Astfel, muntele din apropierea cascadei se numește Muntele Cailor, locul unde se adună apa, acel circ glaciar, se numește Podul Cailor și micul pârâu din vale se numește astăzi Izvorul Cailor.

DISTRIBUIȚI