Biserica romano-catolică din Arad – Biserica „Sfântul Anton de Padova”

1152

Biserica romano-catolică din Arad atrage privirile tuturor ce ajung în acest oraș. Nu trebuie să fii credincios sau să fii catolic pentru a-ți dori să pășești în ea. Orice om, aproape sigur, se va opri pentru a admira frumusețea acestui loc. O arhitectură atât de frumos realizată, o simplitate care manifestă o imagine complexă. Dacă exteriorul este atât de minunat pentru ochiul uman, vă asigur că nici interiorul nu îndrăznește a se lăsa mai jos.

Arhitectul Milan Tabacovici și-a dorit a imagina o capodoperă arhitecturală pe care să o lase moștenire orașului său natal. Arhitectul arădean a ridicat frumoasa clădire în vreme a doi ani. Lucrările au început tocmai în 1902 și chiar dacă aceasta a fost gata mult mai devreme, sfințirea ei a avut loc în anul 1911. A fost o lucrare unică. Pe lângă arhitectul care era arădean chiar și clopotele montate au fost realizate în Arad. Este vorba despre turnătoarea Hönig din Arad care a creat chemarea de astăzi în biserică: clopotele. Astfel Biserica romano-catolică din Arad este realizată în mare parte „din pământul natal”.

Biserica romano-catolică din Arad: „Şi va fi casa Mea casă de rugăciune, Luca, 19:46”.

Pășind spre intrarea în lăcașul de cult este aproape imposibil a nu observa sculpturile aflate pe biserică. Ne vor opri înainte chiar de a intra pentru a privi. Aici găsim o sculptură realizată după opera lui Michelangelo. Este vorba despre o copie a Petei foarte bine realizată. Mai sus vom găsi un verset scris în limba maghiară: „Az én házam az imádság háza. Lukács 19,46”. În traducere acesta semnifică: „Şi va fi casa Mea casă de rugăciune, Luca, 19:46”. Dacă privim chiar mai sus vom întâlni trei statui foarte fin realizate.

Chiar și împăratul Iosif al II-lea și-a dorit a vedea această minunăție de clădire. Ca dovadă a acestui fapt stă pe partea dreaptă o inscripție. Pășind mai teparte vei fi întâmpinat de coloanele uriașe și băncile ce stau orientate spre altar. Altarul principal este tot realizat din marmură albă. Fiind o biserică închinată Sfântului Anton de Padova, în spatele altarului principal, iese în evidență opera lui Ioan Vastagh. Această pictură îl arată pe Sfântul Anton de Padova și ilustrează un episod inspirat de viața acestuia.

 

 

DISTRIBUIȚI