Biserica Neprihănita Zămislire – Biserica din România unică în Europa

1964
biserica neprihănita zămislire

România se mândrește cu multe locuri care-ți fură privirea și îți rămân în minte drept ceva unic. O astfel de senzație o ai și dacă ajungi prin Orșova, un loc superb din multe perspective. Pe lângă Dunărea ce captează atenția în principal, chiar înainte de ajunge prin centrul orașului, nu putem uita frumusețea artei create de om. O astfel de creație realizată de o mână genială este Biserica Neprihănita Zămislire.

Unde o găsim și scurt istoric

Biserica se află în Orșova, județul Mehedinți, chiar în centrul orașului. Aceasta se află lângă Piața 1800. Este ușor accesibilă și greu de neobservat. Frumusețea ei atrage grupuri de oameni special să o vadă, dar și persoane care prin trece observă această clădire și-și doresc a afla mai multe. Are o arhitectură unică care uimește prin ingeniozitatea celui ce a avut această idee. Biserica Neprihănita Zămislire mai este cunoscută și drept Biserica Înălțarea Sfintei Cruci.

O capodoperă unică în România, aceasta este denumită de cei care o văd drept o biserică nonconformistă. Acest lucru este datorat lui Hans Fackelmann, arhitectul ce a gândit această operă. Nu îl putem omite nici pe Gabriel Popa, cel care a realizat Drumul Crucii în biserică într-un mod modern și poate pentru multe persoane, neînțeles. Mai exact, în aceste tablouri apar personalități cunoscute precum Lenin, John Lennon și Nadia Comăneci.

Biserica Neprihănita Zămislire este un punct cu o istorie bogată și cu un farmec aparte. Aceasta este un loc important, o pagină importantă în ceea ce privește relația țării noastre cu minoritățile noastre. O punte de legătură prin stil și limbă, într-o zonă în care predomină multe minorități. Mai exact întreg serviciul religios este ținut în nu mai puțin de patru limbi. Dintre cele patru limbi una este româna, iar cele trei pentru minorități sunt: cehă, germană și maghiară.

Frumoasa lucrare a fost ridicată între 1972 și 1976 și este singura biserică catolică ridicată în timpul regimului comunist. După ce multe orașe au fost sacrificate în apele Dunării pentru a face Hidrocentrala, era nevoie de un lăcaș de cult care să adune toți crendincioșii care au ajuns în Orșova, fie ei români, nemți, cehi sau unguri.

 

DISTRIBUIȚI