Balcic (Balchik)- Fostul pământ românesc

839
Balcic

Balcic este unul dintre cele mai importante orașe pe care Bulgaria le oferă turiștilor. Acesta uimește prin străduțele înguste și  pietruite, dar și prin clădirile de un alb pur ce amintesc de Grecia. Nu putem omite frumoasa priveliște a mării pe care o oferă privitorilor. Acest mic colț de rai este des vizitat de turiștii români fără, însă, a ști că acest pământ a aparținut odată României.

Undeva la 40 de km de Varna, 40 de km mai aproape de România, reușește să ademenească în fiecare an o mulțime de turiști care vin să-l vadă. Ceea ce nu este specificat este că acest teritoriu și-a primit faima de acum datorită României. Mai exact în anul 1913 Balcic a devenit teritoriu anexat României. Nu a durat mult această perioadă, în 1940 devenind iar al Bulgariei. O perioadă de 27 de ani a reușit însă să transforme radical orașul, mai ales datorită Reginei Maria. Aceasta s-a atașat de oraș și și-a lăsat amprenta asupra acestuia.

Palatul de vară din Balcic – Construit de Regina Maria

Aceasta a construit aici un frumos palat de vară, încadrat perfect în zonă și în specificul orășelului. Eleganța lui reușește să atragă privirile turiștilor devenind astfel cel mai important punct turistic din Balcic. Pentru a ajunge la impresionantul palat trebuie să treci printr-o grădină care înconjoară palatul protector. Pe lângă clădirea principală a palatului mai pot fi observate câteva clădiri mici. În drumul prin grădină te poți odihni într-una dintre terasele oferite care au fost proiectate special pentru o priveliște a mării minunată.

Grădina construită în perioada în care a aparținut României

Grădina reușește să adăpostească aproximativ 3000 de specii, unele mai frumoase decât altele. Aceasta a primit acum recunoașterea de Grădină Botanică. Nu doar acest titlu este unul cu care să se mândrească frumoasa grădină, ci și recunoașterea ei ca una dintre cele mai impresionante din Europa. Având o întindere de 35 de hectare, aceasta se întinde pe întregul deal oferind o priveliște liniștitoare și romantică.  Chiar Regina Maria, fire romantică, a gândit foarte bine tot acest loc, fiind totul bine calculat. Fiecare frunză, fiecare drum și fiecare băncuță este pusă exact acolo unde trebuie să fie. Nimic ieșit din peisaj, totul creat în armonie.

Capela Stella Maris și inima Reginei Maria

Una dintre clădirile aflate lângă palat este o micuță capelă. Aceasta a fost construită simplu, doar ca loc de rugăciune pentru Regina Maria. Dimensiunile ei foarte mici o fac cea mai mică din Bulgaria. Capela poartă numele de Stella Maris. Ultima dorință a Reginei Maria a fost a se reîntâlni cu frumosul loc. Chiar ea afirma că locul pare să o fi așteptat pe ea, sau ea pare să fi așteptat acest loc. După moartea reginei, conform ultimei sale dorințe, inima acestei a fost depusă în Capela Stella Maris, exact după dorința ei.

DISTRIBUIȚI