Arboretumul Simeria – Cel mai important din România

2169
Arboretumul Simeria

Există multe locuri în România care, după părerea mea, nu au fost suficient promovate. Unul dintre aceste locuri este și Arboretumul din Simeria care, deși este cel mai mare parc dendrologic din România nu prea se bucură de cunoașterea meritată.

Un scurt istoric al locului

Istoria acestui loc începe undeva prin 1700 când a fost realizat parcul ca unul care să ofere un spațiu de odihnă și liniște în jurul castelului Gyulay. Castelul Gyulay este cunoscut acum drept Bela Fay și este chiar la intrare în Arboretumul din Simeria. Castelul, însă, este într-o stare nu foarte bună în momentul actual. Dacă prin 1700 acesta strălucea prin arhitectura sa, acum este văzut ca ceva banal și mai mult cunoscut din cauza Arboretumului.

Este extrem de interesant contrastul dintre orașul Simeria, castelul și momentul când începi cu adevărat să vizitezi parcul. Este cum ai intra într-o altă lume a cărei poartă se află în construcția castelului. În momentul în care intri puțin mai adânc în parc, pentru câteva momente, este foarte posibil să uiți locul în care ești.

Peste 70 de hectare cu peste 2000 de arbori

Parcul are pe puțin 70 de hectare care adăpostesc cele mai vechi și importante plante exotice din România. Nu lipsesc însă nici plantele native care completează lista de peste 2000 de arbori diferiți. Mirosurile atât de diferite pe care le emană acestea, te poartă pe tot parcursul vizitei. Ceea ce am mai apreciat foarte mult este liniștea care-și face simțită prezența încă din momentul în care ajungi acolo. Nimeni parcă nu mai vorbește, toate persoanele fiind fermecată parcă de lumea ce li se arată în față.

Nu putem uita nici de partea mai „acvatică” a locului. Mai exact parcul se află undeva pe lunca Mureșului. Acest lucru a dus la formarea unor lacuri și a heleșteielor care adăpostesc o minunăție de colecție de nuferi.

Drumul este făcut printre copaci oferind astfel multă umbră, ceea ce este foarte bine având în vedere timpul mare pe care trebuie să-l acorzi. Și acum mă refer la timpul pentru a vedea cel puțin esențialul din parc. În caz că obosești de poți odihni pe una dintre băncile formate din trunchi de copac, ceea ce oferă locului o imagine mai rustică.

Deci oricând aveți drum care trece prin Simeria, sau dacă locuiți aproape, vă recomand cu multă căldură să vizitați acest loc. Pentru aproximativ 3 ore veți respira un aer puțin mai curat și vă veți bucura sufletul privind natura.

DISTRIBUIȚI