Ada Kaleh – Paradis exotic de pe Dunăre, scufundat de Ceaușescu

1116
Ada Kaleh

Anul 1970 a fost un an de doliu pentru ceea ce urma a fi turismul românesc. Un colț de rai, un punct turistic imporant a fost scufundat pentru eternitate în apele reci ale Dunării. Acest colț de rai se numea Ada Kaleh și era o mică copie a tradiției turcești influențată de tradiția românească. Imaportanța insulei a fost scrisă chiar și în mitologia greacă, fiind încă de atunci văzut ca un loc unic în lume.

Mică istorie a insulei

Insula Ada Kaleh ave o lungime de 1,7 km lungime și 500 m lățime și se afla chiar în mijlocul Dunării. Accesul la insulă se făcea cel mai des din orașul Orșova, insula aflându-se la 3 km de el.

Fiind populată în special de etnicii turci, insula purta numele de Ada Kaleh. Numele însemna în limba turcă „Insula fortificată”. Era cunoscut ca un punct de unde se puteau lua produse tradiționale turcești al un preț redus. Nu se poate uita tutunul care era mai mereu procurat din acest loc. Deserturile tradiționale așteptau mereu turiștii care-și umpleu plăsuțele de tot felul de delicatese și se întorceau mereu aici spre a le gusta iar și iar. De la rahat, halva, halviță sau chiar cele mai specifice locului precum smochinele umplute cu nucă, aici era raiul iubitorilor de dulce. Locul era specific și datorită trandafirilor de pe insulă și a parfumului creat din ei.

Insula Ada Kaleh și mitologia grecească

Insula a apărut chiar în scrieri grecești drept Erythia. Aici Hercule s-a luptat cu uriașul Geryon. Alt nume dat prin mitologia grecească a fost cel de „ținutul hyperboreenilor”. De aici Hercule ar fi luat măslinul sacru pe care la duc la Templul lui Zeus din Olimpia. Aceste scrieri fac referire la multitudinea de măslini sălbatici care se găseau pe insulă.

Moartea unui loc exotic din dorință de modernizare

Aspectul său exotic, legendele și tradiția insulei nu a fost un motiv suficient spre a cunoaște importanța insulei de partidul comunist. Aceștia au considerat sacrificiul insulei unul minim pentru a crea Hidrocentrala Porțile de Fier. În anul 1970 această insulă a fost scufundată, singurele lucruri care mai amintesc de ea sunt câteva scrieri, un filmuleț, puține lucruri salvate de acolo și lacrimile bătrânilor ce-și amintesc copilăria trăită acolo. Acum toți care au locuit acolo s-au îndepărtat de loc spre Dobrogea sau chiar Turcia.

Zidurile fortăreței și mormântul lui Miskin Baba un sfânt pentru cei ce locuiau acolo, au fost singurele lucruri salvate. Ele au fost duse spre Insula Simian spre a se încerca reproducerea Insulei Ada Kaleh, dar a fost un eșec. Așa, din dorința de modernizare, s-a distrus un paradis exotic.

DISTRIBUIȚI