The Great Wall – Marele zid

1366
The Great Wall

Din lista filmelor pentru anul 2017, cu siguranță nu trebuie să lipsească filmul SF The Great Wall . Este un film care uimește atât prin imagine cât și prin modul de acțiune. Născut din legende străvechi și cu o amprentă hollywoodeană acest film cuprinde o multitudine de subiecte de la istorie la romantism.

Efecte speciale și momente de aventură într-un singur film

Trebuie însă reținut că totul este SF, bazat mult mai mult pe efectele speciale, momentele de aventură și luptă și poate nu atât de mult pe a crea o poveste uimitoare sau ceva unic. Povestea prezintă istoria construirii zidului chinezesc. Acest zid a fost construit pentru a se apăra imperiul de dușmani. Varianta filmului, desigur, este diferită. Aceasta, mult mai palpitantă și mai miraculoasă decât varianta originală, înlocuiește omul – inamic cu un monstru.

Această metamorfoză a omului – inamic poate fi privită din două perspective. Prima perspectivă, una poate putin super interpretată, aduce în fața noastră modul cum erau priviți acești inamici de poporul chinezesc. Pe bună dreptate, însă să privești persoana care vor să te ucidă ca fiind un monstru, nu?

Altă perspectivă este cea a legendelor imperiului. Una dintre aceste legende aduc în fața noastră, o dată la 60 de ani, hoarde de monștri Taotie. Aceștia urmăresc să pedepsească lăcomia și egoismul demonstrat de împărații chinezi.

Ca un mic minus este plasarea lui Matt Damon în rolul lui William, un soldat european ajuns în China în căutarea legendarei „pulberi negre”, adică a prafului de puşcă. Nu am o problemă personală cu Matt Damon, dar filmul The Great Wall aduce în prim-plan un „european” care să fie salvatorul imperiului.

Acest gest posibil să fi fost făcut pentru a atrage cât mai mult și persoane din America, însă se poate observa ușor pe cine au mizat când au lansat filmul. Mai exact acest film a fost pentru prima dată lansat în China. Însă acesta a fost și punctul unor mari critici la adresa filmului.

 

DISTRIBUIȚI